Bewoners van oudere woningen denken vaak iets voor hun huis te doen door deze goed te isoleren. Wat ze niet weten is dat oudere woningen vaak minder goed geventileerd zijn, en dat met een té goede isolatie het vocht niet meer weg kan. Met vochtplekken en zelfs schimmel als resultaat.

Mensen produceren vocht in de woning. Als dit niet uitstekend wordt geventileerd slaat het vocht in de lucht neer op het koudste oppervlak. Bij oudere woningen is de ventilatie vaak van mindere kwaliteit, en zijn ramen van enkel glas de koudste plek. Wanneer deze ineens vervangen worden door isolatieglas zal het vocht neerslaan op andere plekken in de woning. Hierdoor kunnen allerlei klachten op het gebied van gezondheid en comfort ontstaan.

Bij het isoleren van een oudere woning is het daarom belangrijk om rekening te houden met de huidige isolatie van woning en de bouwperiode. Op basis daarvan kan gekozen worden voor de juiste glassoort en ventilatie, door bijvoorbeeld roosters in de ramen te plaatsen. Isoleren is belangrijk, maar ventileren net zo goed!

-