Bewoners van oudere woningen denken vaak iets voor hun huis te doen door deze goed te isoleren. Wat ze niet weten is dat oudere woningen vaak minder goed geventileerd zijn, en dat met een té goede isolatie het vocht niet meer weg kan. Met vochtplekken en zelfs schimmel als resultaat.

Mensen produceren vocht in de woning. Als dit niet uitstekend wordt geventileerd slaat het vocht in de lucht neer op het koudste oppervlak. Bij oudere woningen is de ventilatie vaak van mindere kwaliteit, en zijn ramen van enkel glas de koudste plek. Wanneer deze ineens vervangen worden door isolatieglas zal het vocht neerslaan op andere plekken in de woning. Hierdoor kunnen allerlei klachten op het gebied van gezondheid en comfort ontstaan.

Bij het isoleren van een oudere woning is het daarom belangrijk om rekening te houden met de huidige isolatie van woning en de bouwperiode. Op basis daarvan kan gekozen worden voor de juiste glassoort en ventilatie, door bijvoorbeeld roosters in de ramen te plaatsen. Isoleren is belangrijk, maar ventileren net zo goed!

Monumentale beglazing moet dan wel voldoen aan regelgeving, gelukkig er zijn vele toepassingsmogelijkheden, voor elk soort voorkeur en budget.

Een aantal tips:

 • Kies je voor dubbel glas, gebruik dan dubbele beglazing speciaal voor monumenten. Het ziet er klassiek en dun uit, en haalt toch de isolatiewaarde omhoog.
 • Renoseal elastische stoppasta is geschikt voor het vastzetten van monumentale beglazing.
 • Glas werd vroeger gerold, waardoor het van nature een licht golvende structuur heeft. Monumentaal glas is verkrijgbaar met een oppervlak waarbij zo’n onregelmatige golfbeweging is nagemaakt, wat het een authentieke uitstraling geeft.
 • Oude panden hebben vaak ouderwetse schuiframen. Gewoon dubbel glas is te dik en wordt daar met glaslatten geplaatst, maar dan kan het raam niet meer open. Daarom is het beter om isolerend monumentaal glas te plaatsen met Renoseal, zodat het schuifraam nog wel open kan.

Meer weten over de mogelijkheden van monumentaal glas? Neem contact met ons op.

monumentale beglazing

Glas in lood is er in alle soorten en maten, maar het heeft één overeenkomst: het bestaat altijd uit enkel glas. Nu komt het geregeld voor bij monumentale panden dat men het glas in lood wil behouden, maar ook voldoende isolatie van het gebouw wil bewerkstelligen. Dit biedt de nodige uitdagingen, omdat er meestal vanuit de gemeente specifieke voorschriften bestaan over behoud van het stadsgezicht, waar rekening mee moet worden gehouden. Maar ook bij nieuw glas in lood vergt het isoleren ervan een speciale aanpak, omdat het nu eenmaal een ander soort beglazing is dan een standaard raam.

Het isoleren van glas in lood kan op twee manieren:

 • Het glas in lood wordt uit het kozijn gehaald, iets verkleind, en door een isolatieglasfabrikant ingebouwd in isolatieglas;
 • Er wordt een voorzetraam aan de binnen- of buitenkant geplaatst dat het glas in lood isoleert. Om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen het glas kan worden schoongemaakt is het raadzaam een voorzetraam scharnierend uit te voeren. In het geval van het behouden van een aangezicht kan het raam aan de binnenkant worden geplaatst.

Meer weten over het isoleren van glas in lood? Neem contact met ons op.

Isolerend glas wordt inmiddels standaard geplaatst in zowel nieuwbouwprojecten als bestaande huizen. Ook bij monumenten wordt tegenwoordig vaak isolerend glas ingezet. Dat deze beglazing energiebesparend is – en dus goed voor het milieu en portemonnee – is bekend. De U-waarde, de maat die aangeeft hoeveel warmte er per seconde wordt doorgelaten, is met isolerend glas slechts 3,6. Ter vergelijking, enkel glas heeft een U-waarde van 5,1.

Maar er zijn meer voordelen:

• isolatieglas biedt comfort: binnen is het warmer, minder vochtig en in veel gevallen ook minder tochtig.

• Het reduceert geluid: dubbele beglazing zorgt ervoor dat geluid van buiten minder makkelijk naar binnen komt. Enkel glas heeft een dB(A) van 29, terwijl isolatieglas (al dan niet in combinatie met akoestische folie) wel tot 40 dB(A) kan zijn.

• Het aanzicht blijft hetzelfde. Afhankelijk van het isolatieglas dat gebruikt wordt kan het aanzicht van de woning onveranderd blijven. Dit is vooral wenselijk bij monumenten.

Meer weten over de mogelijkheden van isolatieglas? Neem contact met ons op.

Duurzaam en kwaliteit hand in hand

Bij het zetten of vervangen van (isolerend) glas wordt het steeds belangrijker om dit op een duurzame manier te doen. Een aantal punten waarbij glas kan bijdragen aan een beter milieu:

•       Isolerend glas zorgt voor minder kou in huis, wat zorgt voor minder stoken en een lager  energieverbruik;

•       Het voorkomt tocht en vocht, en zorgt er daarmee voor dat kozijnen, ramen en deuren worden aangetast en moeten worden vervangen;

•       Door minder transsport en verkeersbewegingen te maken kan milieubelasting worden verkleint;

•       Door te werken met gedegen en duurzame producten die lang meegaan wordt een duurzame manier van werken gerealiseerd.

Meer weten over glas en duurzaamheid? Neem contact met ons op.

Zonwerend glas is donkerder van kleur dan normaal glas. Het glas heeft geen kristallijnen structuur, zodat het zonlicht door het glas heen zonder dat het wordt verstrooid. Van het licht dat op het glasvlak valt wordt een gedeelte gereflecteerd, een gedeelte geabsorbeerd en een gedeelte doorgelaten:

• Reflectie
Het glasoppervlak reflecteert een gedeelte van de opvallende straling. Bij een glad oppervlak, zoals bij floatglas, kan een spiegelende reflectie optreden. De hoeveelheid gereflecteerd licht wordt uitgedrukt in de lichtreflectiefactor LR.

• Absorptie
De hoeveelheid licht dat door het materiaal wordt geabsorbeerd en wordt omgezet in warmte.

• Transmissie
De hoeveelheid op het glasblad vallend licht dat direct wordt doorgelaten heet transmissie. De transmissie van licht wordt beïnvloed door de brekingsindex van het glas. De hoeveelheid doorgelaten licht wordt uitgedrukt in de LTA-waarde.

Meer weten over zonwerend glas? Neem contact met ons op.

Brandwerend glas kan een brandwerendheid van wel 90 minuten hebben. Kostbare tijd wanneer er sprake is van een brand. De voorgeschreven mate van brandwerendheid verschilt per gemeente en gebouw. Ook moet de ruit en de plaatsing ervan aan een aantal voorwaarden voldoen voordat het certificaat van brandwerendheid krijgt. Een secuur werkje, waarbij een aantal dingen juist wel, en andere juist níet mogen.

Wat wel:

 • Te allen tijden moeten er brandwerende kit, band en blokjes worden toegepast.
 • Band dat in de sponning gedaan wordt, moet voldoen aan certificering van het glas. Elke ruit heeft een certificaat waarin dit staat.
 • Het gewicht van de kozijnen moet de juiste zwaarte hebben.

Wat niet:

 • Geventileerde glaslatten. Het raam moet helemaal rondom afgesloten zijn zodat er geen zuurstof doorheen kan.

Na plaatsing wordt er een certificaat afgegeven, en wordt elke ruit bestempeld met het merk en de hoeveelheid brandwerendheid.

Meer weten over brandwerend glas? Neem contact met ons op.

Glas werd per toeval ontdekt: zo’n 5000 jaar voor Christus ontstond het in de woestijn, na extreme verhitting van zand. Eerst werd het nieuwe materiaal vooral gebruikt als versiering en als kunst. Vanaf het jaar 100 ontdekte men hoe glas kon worden geblazen en ontstond er voor het eerst helder glas. Dit product werd daarna steeds verder verbeterd tot het de staat bereikte met de toepassingen waarin we het nu kennen.

In onze hedendaagse samenleving is glas niet meer weg te denken. Het wordt onder meer gebruikt in de bouwwereld, de auto-industrie en de tuinbouw. Glas is een materiaal met een aantal bijzondere eigenschappen:

 • Het heeft geen korrelgrenzen en zijn daarom relatief makkelijk te vormen;
 • Het is een sterkte en hardheid die goed te bepalen is door de samenstelling aan te passen;
 • Het kan goed tegen bijtende stoffen;
 • Het is – mits dubbel toegepast – een uitstekende isolator en biedt bovendien geluidswering.

 

Meer weten over glas en de toepassingen van glas? Neem contact met ons op.

Geluidssterkte wordt weergegeven in decibellen (dB). Een niet-storend geluid overschrijdt de grens van 35 dB overdag en 30 dB ’s nachts niet. Veel geluiden waarmee u in het dagelijks leven te maken heeft – verkeer, werkzaamheden, luide muziek – gaan deze grens te boven. En deze stoorzenders kunnen de kwaliteit van leven ernstig schaden.

Hoe kunt u dit verhelpen, of nog beter; voorkomen? Simpel. U kiest de juiste beglazing, zodat u optimaal beschermd bent tegen geluidsoverlast. U kiest geluidswerend glas.

De mogelijkheden

Omdat geluid uit trillingen in de lucht bestaat, moet geluidswerend glas in staat zijn deze trillingen zoveel mogelijk te dempen. Er zijn verschillende manieren om glas geluidswerend te maken:

 • met behulp van geluidswerend folie
 • door te variëren in de dikte van en de ruimte tussen glasbladen
 • door het opvullen van de ruimtes tussen het glas met speciaal gas

Geluidswerend folie

Een van de manieren om glas extra geluidswerend te maken is door het te voorzien van een laag PVB-folie. Het folie heeft een geluidswerende werking en kan zowel toegepast worden op enkel- als op dubbelglas.

Glasbladen met verschillende diktes

Kiest u voor dubbel glas dan is het mogelijk om dit extra geluidswerend te maken door de diktes van de twee bladen van elkaar te laten verschillen. Op deze manier wordt het doorgeven van trillingen tussen de bladen tegengegaan.

Geluidswerend glas

Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten waar ruimte tussen zit. Over het algemeen wordt deze ruimte opgevuld met lucht. Moet het glas echter een geluidswerende functie vervullen, dan wordt de ruimte nog wel eens gevuld met Argongas vulling, Xenon- of Kryptongas.

Meer weten over glas en de toepassingen van glas? Neem contact met ons op.

Glas kan in allerlei gradaties bijdragen aan de veiligheid van een gebouw. Brandwerend glas vertraagt hitte, terwijl doorvalveilig glas voorkomt dat iemand er doorheen valt.
(Gemeenten) Bouwbesluit bepalen aan welke normen glas moet voldoen. Ze kunnen een vereiste verplicht stellen in een bouwbesluit, zoals speciaal brandwerend glas in combinatie met doorvalveiligheid.

De drie veiligheidsrichtlijnen voor glas: brandwerendheid, letselveiligheid en doorvalveiligheid, worden los van elkaar of gecombineerd toegepast. Ze zijn te vinden in de NEN 6069 (brandwerendheid) en NEN 3569 (letsel- en doorvalveiligheid).

 

Wat kan er mis gaan? Het komt voor dat een opdrachtgever zich niet aan de vooraf gestelde eisen wilt houden. Degene die het glas zet volgt de wensen van de opdrachtgever. Echter in het geval van een ongeval kan de glaszetter dan aansprakelijk worden gesteld. Een glaszetter is daarom verplicht om op de hoogte te zijn van de vereiste veiligheidsnormen. Zo wordt het gewenste eindresultaat bereikt, en eventuele aansprakelijkheid voorkomen.

-