Glas kan in allerlei gradaties bijdragen aan de veiligheid van een gebouw. Brandwerend glas vertraagt hitte, terwijl doorvalveilig glas voorkomt dat iemand er doorheen valt.
(Gemeenten) Bouwbesluit bepalen aan welke normen glas moet voldoen. Ze kunnen een vereiste verplicht stellen in een bouwbesluit, zoals speciaal brandwerend glas in combinatie met doorvalveiligheid.

De drie veiligheidsrichtlijnen voor glas: brandwerendheid, letselveiligheid en doorvalveiligheid, worden los van elkaar of gecombineerd toegepast. Ze zijn te vinden in de NEN 6069 (brandwerendheid) en NEN 3569 (letsel- en doorvalveiligheid).

 

Wat kan er mis gaan? Het komt voor dat een opdrachtgever zich niet aan de vooraf gestelde eisen wilt houden. Degene die het glas zet volgt de wensen van de opdrachtgever. Echter in het geval van een ongeval kan de glaszetter dan aansprakelijk worden gesteld. Een glaszetter is daarom verplicht om op de hoogte te zijn van de vereiste veiligheidsnormen. Zo wordt het gewenste eindresultaat bereikt, en eventuele aansprakelijkheid voorkomen.